Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin — kuinka käy?

Opiskelijat siirtyvät elokuun alusta alkaen yleisen asumistuen piiriin. Samalla opintotuen asumislisä jää lähes kaikkien opiskelijoiden osalta historiaan. Uudistuksen myötä opintotuki koostuu jatkossa opintorahan lisäksi ainoastaan valtion takaamasta opintolainasta. Yleisen asumistuen tehtävänä on uudistuksen myötä täydentää tätä opiskelijan sosiaaliturvaa kattamalla asuinkustannuksia. Opintotuen asumislisästä poiketen yleinen asumistuki on yksilökohtaisen sijaan ruokakunnalle myönnettävä. Ruokakunnan muodostavat avio- ja avoparien lisäksi myös esimerkiksi kämppäkaverit, mikäli heillä on yksi yhteinen vuokrasopimus. Siirtyminen asumistukeen johtaakin monen opiskelijan kohdalla käytännön järjestelyjen uusimiseen.

Vuokranantajan kannalta kämppiksille tehtävä yhteinen sopimus on ollut kaikista turvallisin ratkaisu. Opiskelevilla vuokralaisillakaan ei ole ollut juuri syytä vastustaa tätä sopimusjärjestelyä. Yhteinen vuokrasopimus onkin varmasti ollut laajasti käytetty ratkaisu kimppakämpissä asuvien opiskelijoiden vuokrasuhteissa. Opiskelijoiden taholta kohdistuu nyt vuokranantajiin painetta muuttaa nykyisiä vuokrasopimuksia ja laatia uudet sopimukset siten, että kämppikset katsotaan erillisiksi ruokakunniksi. Vaihtoehtoina ovat käytännössä täysin erilliset sopimukset tai pää- ja alivuokrasuhteeseen perustuva ratkaisu. Joka tapauksessa kaikki vuokranantajat eivät välttämättä ole halukkaita siirtymään kannaltaan vaikeampiin ja turvattomampiin malleihin. Tämä voi johtaa siihen, että osa vuokranantajista luopuu kokonaan asuntojen vuokraamisesta kimppakämpiksi. Tämä vaikeuttanee opiskelijoiden asuntopulaa, joka on jo ennestään merkittävä ongelma.

Opiskelijoiden siirtymisessä yleisen asumistuen piiriin on eittämättä joitakin hyviä puolia. Ne opiskelijat, jotka ovat uudistuksen jälkeen oikeutettuja yleiseen asumistukeen, ovat pääosin muutoksen voittajia. Todennäköisesti tuki jakautuu nykyistä paremmin sitä kipeimmin tarvitseville. Yksin asuvat vuokralaiset lukeutuvat suurimpiin hyötyjiin, varsinkin jos he maksavat korkeaa vuokraa. Monelle opiskelijalle uudistus tarkoittaa merkittävää taloudellisen aseman kohenemista.

Negatiivisia vaikutuksia muutoksella on kuitenkin huomattavan paljon. Yleistä asumistukijärjestelmää on kritisoitu sen vuokra-asuntojen hintoja nostavasta vaikutuksesta. Tuensaajien lisääntyminen tuskin ainakaan jarruttaa tätä kehitystä. Todennäköisesti yksityisten markkinoiden pienten vuokra-asuntojen hinnat nousevat pääkaupunkiseudulla ja muilla opiskelijapaikkakunnilla. Rankin isku muutoksesta osuu perheisiin. Erityisesti lapsettomat opiskelijapariskunnat kärsivät tuen vaihtumisesta yksilökohtaisesta ruokakuntakohtaiseen. Mikäli toinen pariskunnasta käy töissä, on vaikutus tuensaantiin tätäkin suurempi. Seurauksena voi olla opiskelijoiden työssäkäynnin lisääntyminen, mikäli toimeentulo edellyttää sitä tuen määrän vähentyessä. Tämä taas johtaa osaltaan opintojen venymiseen ja valmistumisen viivästymiseen.

Muutoksilla opiskelijoiden asumistukeen voi siis olla monimuotoisia seurauksia, joista monet eivät välttämättä ole positiivisia. Kristillisdemokraattina on vaikea hyväksyä uudistuksia, jotka heikentävät erityisesti perheellisten asemaa. Tämä tuskin on toimiva keino kannustaa nuoria aikuisia perheen perustamiseen. Onneksi hallituksen päätös tuoda huoltajakorotus takaisin opintotukeen hieman helpottaa opiskelevien lapsiperheiden asemaa, ei kuitenkaan riittävästi. Kun huomioon otetaan vielä mahdollinen heikennys kimppakämppien saatavuuteen ja vuokra-asuntojen hintojen nousu, on muutosta vaikea nähdä hyvänä ratkaisuna. Opiskelijoiden sosiaaliturva tarvitsee muutosta, muttei tällaista. Perheellisen opiskelijan ahdinko jatkuu edelleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s